KADINCA
SAĞLIK
Kanser insidansında yıllara göre değerlendirme yapıldığında tüm global istatistiklerde bir artış̧ olduğu görülmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri olup bunu jinekolojik kanserler izlemektedir. Meme ve rahim ağzı kanserlerinin ortak özelliği kanser tarama ve farkındalık çalışmalarıyla erken yakalanabilir kanserler olmasıdır. Kanser görülme ve ölüm oranları arasında dört kata ulaşan farkın en önemli nedeni gelişmiş̧ ülkelerde etkin tarama programları ve farkındalık çalışmaları, yüksek teknoloji ve sağlık hizmetine ulaşmadaki kolaylığın kanser erken tanı ve tedavi başarısını arttırmasıdır.
KADINCA SAĞLIK
HAKKINDA
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SKH) temelinde yer alan kimsenin geride bırakılmadığı bir dünya hedefi, özellikle engelli bireyler gibi kırılgan gruplar için daha fazla önem kazanmaktadır. Tüm bireylerin biricik ve özel olduğu unutulmadan, saygıyla muamele gösterilmelidir. “Sağlık bir haktır”. Sağlık eğitimlerinde temel amaç, görme yetersizliği olan kadınların özel gereksiniminden veya yetersizliğinden dolayı ayrıştırılmadan, yapılacak düzenleme ve uyarlamalarla, uygun planlamalarla, görme yetersizliği olmayan kadınlarla, dolayısıyla toplumla bütünleşmelerini sağlamak olmalıdır. Engelli bireylerin akranları ile aynı ortamda eğitim alma hakkı vardır. Yetersizlikten ziyade gereksinimlerine odaklanma önemlidir. Bu bağlamda Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, E.Ü. Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi AD., İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Görme Engelli Birimi ve Engelsiz Erişim Derneği işbirliği ile 03 Ekim 2022-02 Ekim 2023 tarihleri arasında bir proje yürütülecektir. Projemizin adı “Görme Yetersizliği Olan Kadınlara, Yakınlarına ve Onlara Hizmet Sunanlara Yönelik Kadın Kanserleri Farkındalık Eğitimi” olup, TUBİTAK 4008 özel gereksinimli bireylere yönelik kapsayıcı toplum uygulamaları destekleme programı kapsamında 2022/1 döneminde kabul edilerek, Türkiye genelinde desteklenen 42 proje arasına girmiştir.
Bu proje ile Sürekli Kalkınma Hedefleri kapsamında nitelikli eğitim ortamı ve yöntemleri kullanarak görme yetersizliği olan kadınlara, yakınlarına ve hizmet sunanlara bir arada etkinlikler ve maket uygulamaları ile meme ve jinekolojik kanserlere yönelik farkındalık ve beceri geliştirme eğitimleri verilerek olumlu davranış geliştirmeleri sağlanacaktır.